Манол Тодоров, Сдружение „SOS-ПТП”: В България е крайно време хората да започнат да си търсят правата


За кампаниите и инициативите на Сдружение „SOS-ПТП”през миналата и настоящата година Радио„Фокус” – Бургас разговаря с Манол Тодоров, координатор „Социални дейности“ към Сдружение „SOS-ПТП”. 


Фокус: Г-н Тодоров, по какво работихте през изминалата 2014г.?
Манол Тодоров: Сред най-значимите, които сме правили в началото на годината, по-скоро от март месец до май месец, е една мащабна кампания с всички бургаски училища, с подкрепата на Регионалният инспекторат по образование – Бургас. Направихме лекции-беседи с учениците, които завършваха, тоест дванадесетокласници, абитуриенти с всички училища в град Бургас. Лекциите, с които ги запознахме с най-честите причини за настъпване на ПТП-та. Бяхме се насочили към абитуриентите, поради простата причина, че при тях опасността от ПТП и като цяло при младите шофьори е четири пъти по-голяма. Това беше най-актуалната ни кампания през тези месеци. Добавям към това, без да преувеличавам, десетки училища и детските градини, може би няма детска градина в град Бургас, която да не сме посетили с инспектор Хитами, за да направим кратки беседи за най-малките, да ги научим на основни правила на пътна безопасност. През летните месеци, именно поради това, че социалните дейности на сдружението са насочени най-вече към училища и детски градини, основно се фокусирахме към планиране и основната ни дейност, която е подпомагане на пострадали при пътнотранспортни произшествия, съдействие за получаване на обезщетение от „Гражданска отговорност“. Нещо, което мога да кажа, че статистиката от изминалата 2014г. на смъртните инциденти на пътя са с 10% повече. На 600 души загинали, 10% не са малко число и общо взето през летните месеци се бяхме насочили към това. Със стартирането на училища и детски градини в средата на септември направихме Международния ден без автомобили, да оставим автомобилите настрана и да избираме алтернативен вариант на придвижване. Заедно с фондация „Безопасни улици от Валя“ с Михаил Попов, направихме пред Пантеона едно обучение. Имаше крос за всички, впоследствие имаше и велошествие. Казвайки велошествие, веднага се сещам, че няма как да подмина, че открихме първия клуб на любителите колоездачи в град Бургас. Сдружение „SOS-ПТП”, е една от страните, които участваше в тази инициатива. В последствие направихме и няколко показни събирания на многобройни колоездачи, за да покажем,че алтернативните методи на придвижване са много важни. Общо взето с това се изчерпват по-значимите дейности.
Фокус: По какво ще работите през 2015г.? Върху какво ще акцентирате през настоящата година?
Манол Тодоров: Основната дейност на Сдружение „SOS-ПТП“ е подпомагане на пострадали при катастрофи, да получат своето обезщетение от застраховка „Гражданска отговорност“. Нещо, което за жалост в 2015 г. все още малко хора знаят, че имат право. Аз апелирам и чрез вашата медия, да се акцентира главно върху това, защото в България е крайно време хората, да започнат да си търсят правата. Не може, когато нещо ти се дължи по закон, ти да се чудиш и да си мислиш, че има нещо скрито-покрито в цялата работа. Не, не е така и това си е абсолютно законово право. Ясно е, че и медиите трябва взаимно да подемат тази инициатива и да информират повече хора, че те имат това право. Това е основната ни дейност, да подпомагаме тези хора, защото повярвайте ми всекидневно идват в офиса и звънят по телефона. Консултациите, които правим са безплатни т.е. ние абсолютно безвъзмездно правим консултации и оказваме съдействие, за получаване на тези обезщетения. Ще продължим с всички акции, които правим в училища и детски градини. И към този момент имаме запитвания от Поморие от детски градини и от училища в Бургас. Това няма да спре. Всяка година децата от първи клас са различни. Ще продължим да правим всяка година тези инициативи с инспектор Хитами, защото за нас най-важното е подрастващите и младите шофьори да знаят какви са основните им права и как да спазват пътна безопасност. Училищата и детските градини да ни очакват, защото пак ще бъдем при тях.
Фокус: Ще продължи ли кампанията „Избирам живота“ и през 2015г.?
Манол Тодоров: Със сигурност, да, защото, както и първокласниците, абитуриентите също се сменят всяка година. Нищо не коства в един час на класния ръководител да ни приеме всяко училище. Естествено, ние пак ще търси съдействие от Инспектората по образование. Искаме да ги запознаем с причините за ПТП. Когато те са запознати с причините, се стараят да не ги правят и да не причиняват ПТП, така че и тази кампания през април месец със сигурност ще се състои.
Фокус: Какви са вашите съвети за шофьорите през зимните месеци?
Манол Тодоров: Честно да ви кажа, съветите винаги трябва да бъдат без значение, дали са зимни или летни месеци. Първо да карат с много трезви глави, тоест не само да не са употребявали алкохол,ами просто да си оставят проблемите настрана когато шофират. Винаги това ги съветвам, да бъдат внимателни, да спазват правилата, да не си мислят, че са сами на пътя и всички останали трябва да се съобразяват с тях. Българският шофьор наистина се превъзпитава в последно време, но е далеч времето, когато ще може да кажем, че България е едно безопасно място за шофиране.
Фокус: Кои са опасните участъци в региона?
Манол Тодоров: Опасните участъци, не са само в региона, зима е. Много трябва да се внимава със заледените участъци. Вечер температурите падат до минус 10 градуса, замръзват пътищата. Още по-лошо е да караш на замръзнал път, от колкото да караш на заснежен път. Така че винаги с едно на ум, когато караме вечер и в ранните часове на утрото, докато все още температурите са ниски. Зимата просто независимо в кой регион се кара кола, трябва винаги да имаш едно на ум. Дори да пече слънце, трябва да се внимава с тези заледени участъци, защото те причиняват твърде много ПТП-та.
Виолета ТАСЕВА
Източник:http://focus-news.net/

Публикувана на: 10/02/2015
like us