Над 100 души подкрепиха Сдружение SOS-ПТП


Над 100 души подкрепиха Сдружение SOS-ПТП и излязоха на протест в Бургас. Причина на протестното шествие бе неправилното паркиране на автомобили в града, което затруднява и дори прави невъзможно придвижването на пешеходците по пешеходни зони, тротоари и т.н.„Тротоарът не е за паркиране“, „Не ми пречи“, „А ти толерантен ли си“ бяха само част от плакатите, с които майки с бебешки колички излязоха на протеста. Той има за цел да покаже на шофьорите на автомобили, че не бива да паркират неправилно в града, с което затрудняват движението на пешеходците и създават сериозна опасност за инциденти на пътя. Групата се събра в Борисовата Градина в Бургас, а след това блокира бул. „Христо Ботев“ за около 15 минути, като през това време бяха пропускани единствено автобуси от градската линия в града.

От Сдружение SOS-ПТП са категорични, че това няма да бъде единичен акт и от тук нататък се заемат сериозно с този проблем, докато не се намери неговото решение. “На първо място, Община Бургас трябва да се заеме с отстраняването на неправилно паркиралите автомобили по тротоарите, а след това да се помисли за изграждането на паркинги”, коментира председателя на сдружението Кристиян Киров, а неговия колега Манол Тодоров допълни “Общината трябва да помисли къде биха могли да се изградят паркинги на няколко нива, за да се решат тези пречки.

Сигурен съм, че както тук във „Възраждане“, така и на много други места и свободни терени, където това би могло да се случи. Ако в друга държава 1000 души се съберат и протестират срещу нещо веднага биха се взели мерки, но при нас това е почти невъзможно“.

И през идната седмица от организацията ще продължат със социалните си действия. Предвидени са няколко посещения на училища и детски градини на територията на град Бургас, където ще се проведат няколко обучения на тема “пътна безопасност”. Дните не са избрани случайно, тъй като от 4 до 10 май ще бъде отбелязана третата глобална седмица на пътна безопасност.

Публикувана на: 27/04/2015
like us