Начертаха карта с отсечките на смъртта


Булевардите „Стефан Стамболов” в участъка пред ТОХ-а и около бар „Кашмир”; „Тодор Александров” и „Захари Стоянов”, който води към жк „Меден рудник”; околовръстният път „Димитър Димов”, около стадион „Лазур” са сред най-рисковите отсечки в Бургас, сочи статистиката на сдружение „SOS-ПТП”.

С около 10 % са се увеличили тежките катастрофи и смъртните случаи на пътя за изминалата година. Тази стряскаща цифра даде за „Черноморски фар” Манол Тодоров, координатор „Социални дейности” към сдружението.
Основната дейност на организацията е да помага на пострадали при пътнотранспортни произшествия да получат своите полагаеми обезщетения от застрахователните компании. Паралелно с това хората от сдружението дават безплатни консултации, участват в кампании с цел превенция от катастрофи, разясняват на ученици, абитуриенти и бъдещи шофьори, как да се предпазят от инциденти на пътя.

„В цялата страна има над 600 загинали на пътя само за изминалата година. Лошото е, че тази година започва дори по-зле от предишната, което означава, че процентът се очертава да е още по-голям”, отбеляза Тодоров.
За изминалата 2014-а година в областта са регистрирани общо 2810 пътнотранспортни произшествия, от които 469 са в графата „тежки”. При тях са ранени 576 души и са загинали 43-ма. От КАТ-Бургас също отчетоха неприятната тенденция, че броят на катастрофите се увеличава. За 2013-а година регистрираните ПТП-та са 2381 – с 429 по-малко от 2014-а година.
От „SOS-ПТП” начертаха импровизирана карта на местата с най-големи концентрации на пътни инциденти. Това са най-вече скоростните отсечки, които се използват като писти от водачите на автомобили. Най-много тежки катастрофи стават по бул. „Захари Стоянов”, който води към „Меден рудник”, в участъците около „Мосю Бриколаж” и „1000 бани”, и в двете посоки. Другата „отсечка на смъртта” е бул. „Тодор Александров”, особено в района от кръстовището с ул. „Спортна” до южния изход на Бургас, към Созопол.„Много рисков е бул. „Стефан Стамболов”, особено в участъка пред ТОХ-а и около бар „Кашмир”. Там често стават ПТП-та, тъй като пешеходците пресичат неправилно.точно там мотоциклетист блъсна и прати в болница ученичка, докато пробваше скоростите на мотора си .Четвъртото най-опасно място в Бургас е околовръстният път „Димитър Димов”, около стадион „Лазур”, който също се оказва една скоростните отсечки. По статистика там стават много катастрофи. Преди време точно в района около стадион „Лазур” беше прегазена Антоанета. Според експертизата, която излезе съвсем скоро, тя е блъсната на пешеходна пътека. Още по-фрапиращо е, че в медиите излезе информация, че човекът, който я блъсна – бизнесменът Атанас Щерев се е опитал да заличи престъплението”, твърди Манол Тодоров.
Именно с цел за облекчаване на пътния трафик и избягване на по-сериозни произшествия, бургазлии призоваха чрез „Черноморски фар” община Бургас да постави таймери на светофарите на всички ключови места в града.
„Аз съм от старата генерация, освен това съм работил в Гражданска защита и знам какво означава превенция. По този повод чрез Вашия вестник се обръщам към община Бургас с молба да бъдат разработени проекти за изработване на таймери в останалата част на града, там където няма, за да се улесни движението на гражданите”, апелира нашият читател инж. Кирил Кирилов, който постави себе си в категория „Будна гражданска съвест”. Той също отбеляза, че един от най-критичните участъци е бул. „Стефан Стамболов” – от Новата поща до хотел „Космос”.

„Липсата на такива таймери е предпоставка за сериозни произшествия. Когато гледаш таймера, ти се ориентираш и си правиш сметка колко бързо да караш. Още повече там е много натоварено, тъй като е част от пешеходна зона, има учебни заведения, има голям пътникопоток. Давал съм тази идея към дежурния в общината, но не знам дали се поставя по-нагоре”, добави инж. Кирилов.От община Бургас коментираха, че основните превантивни мерки, които се вземат срещу катастрофи, са периодично освежаване на пътната маркировка, осветяване на пешеходните пътеки и поставяне на изкуствени неравности.
„Във връзка с новата наредба, повечето легнали полицаи са подменени с асфалтови, които не трошат колите. Предишните бяха по-високи, по-твърди, нямаха плавност на прехода и създаваха голямо друсане, но честно казано бяха по-ефективни”, обясни инж. Катя Пенева, главен експерт по безопасност и организация на движението в община Бургас. Тя поясни, че пасарелките, които ще бъдат поставени на кръговото на „Трапезица” и на хотел „Мираж” ще разделят пешеходния трафик от транспортния.
„Има някои подлези, които не се ползват по предназначение, като този на Строителния техникум, например. На Пети километър за пореден път видях, как хора пресичат през мантинелата”, каза още инж. Катя Пенева.
***
SOS-ПТП: Трябва да се бръкне в джоба на нарушителите
Когато на българина му се бръкне в джоба, чак тогава се замисля и започва да спазва правилата. Това заяви Манол Тодоров, координатор „Социални дейности” към сдружение „SOS-ПТП”.
„Лично според нас най-добрата превенция срещу катастрофи е да се вкарат много по-сериозни мерки от страна на контролния орган – по-сериозни глоби, по-сериозен контрол, защото се вижда, че когато на българина му се бръкне в джоба, чак тогава се замисля, дали да кара бързо, дали да слага колан и т.н. Превенцията трябва да бъде по-сериозен контрол от страна на МВР. Това е единственият шанс според мен. Легналите полицаи са нещо хубаво, обаче ако са на правилните места и ако са направени правилно. Засега в Бургас има страшно много места, на които са неправилно сложени, няма маркировка за тях и хората често разбиват колите си. Иначе те са нещо хубаво, но не да са поставени през 5 метра или през 20 метра или както е на бул. „Христо Ботев”, да има пешеходна пътека през 10 метра. Това го няма никъде по света:, коментира Тодоров.
Само за два месеца, от началото на 2015 година, организацията помогна на над 20 души да получат своите полагаеми обезщетения от застрахователите. С помощта на юристите на сдружението, пострадалите при катастрофи много бързо и най-вече ефективно получиха своите обезщетения. Политиката на Сдружение SOS-ПТП винаги е била хората възможно най-бързо да използват това свое право, защото всеки пострадал при ПТП има нужда не само от морална подкрепа, но и финансова такава. Организацията осъзнава този проблем и именно заради това се стреми по най-бързия начин да приключва съдебните процеси. Общата бройка на всички, на които сдружението е помогнало надхвърля 150 човека.
От Сдружение SOS-ПТП обявиха, че през настоящата година със сигурност броя на пострадалите при катастрофи, на които ще помогнат ще е рекорден. Също така апелират, всеки който е пострадал при ПТП да потърси правна помощ, за да може да получи своето полагаемо обезщетение. Организацията напомня, че дава абсолютно безплатни консултации, на всеки който желае да се запознае със своите права, в следствие на пътни инциденти.
***
Михаил Попов: Общинска полиция да помага!
Най-добрата превенция става с обучение. Това заяви за „Черноморски фар” секретарят на фондация „Безопасни улици от Валя” Михаил Попов, който изрази мнение, че Общинска полиция трябва да се включат в борбата с нарушителите на пътя.
„Ако по време на шофьорските курсове обучението не е насочено в правилната посока, няма как шофьорите, след като излязат на пътя, да осъзнават, че трябва да спазват правилата. След като една млада майка, която току що е изкарала шофьорския курс и е взела свидетелство за управление на МПС, си позволява да се качи в колата, а до нея детенцето й да подскача на предната седалка, значи тази майка не е трябвало да й се дава свидетелство за управление ”, подчерта Попов.
Той допълни, че в България трудно може да се говори за превенция на пътя, след като законите у нас не отговарят на европейската практика.
„В момента в България се прави превенция най-вече с децата, която в един момент не върши работа, защото когато те излязат от детската градина или училището, се качват в колата на родителите си, които им показват точно обратното на това, на което сме ги научили. И си казват – добре, защо аз да спазвам правилата, след като ето, че може и да не се спазват и пак нищо да не се случва”, коментира секретарят на фондация „Безопасни улици от Валя”.
„Законите също са неадекватни, защото не отговарят на действителността. Контролът е малко и неспазването на законите е свързано и с това. Мислим си – ако има едни големи глоби, хората ще почнат да спазват правилата. Да ама не е съвсем така. Голямата глоба трябва да има кой да я наложи, а след това и кой да я вземе. Според мен не са нужни големи глоби, нужни са малки глоби, но да са ефективни. Събираемостта на актовете е много малка, затова много хора, като ги глобят, те не си плащат акта, а продължават да си карат както си искат. Другото е, че няма контрол. В България има, доколкото знам 1500 служители в Пътна полиция. Ами как да има ефективен контрол с толкова малко служители на Пътна полиция. Затова ние натискаме общините да помагат, защото тези нарушения стават на тяхна територия. Настояваме да се наемат повече хора, които работят в т.нар. Общинска полиция. В чужбина точно такива служители много помагат за спазването на правилата и почти на всяка улица има един служител на общинска полиция, който съблюдава за спазването на правилата. И за разлика от нас, те пишат фишове. Тук фишовете почти не се използват. Тук чакаме паяка. Как пет паяка ще вдигнат днес 2000 неправилно паркирали автомобила. Докато примерно 50 служители могат на тези 2000 автомобила да им напишат фишове. Затова казвам, че при нас превенцията не върши работа”, добави Попов.
Той отбеляза, че легналите полицаи са въздействали доста възпитателно на бургазлии и са една хубава превантивна мярка, защото, по думите му, все повече хора са започнали да се съобразяват и да спират пред пешеходните пътеки.
„Колкото повече са легналите полицаи, толкова повече са шофьорите, които започват да мислят за този проблем. Има доста гадове, в които няма легнали полицаи. Пловдив например е такъв град, затова той е на първо място по брой на пътни инциденти и жертви на пътя за изминалата година”, констатира той.
„Нашите усилия обаче не са достатъчни, защото хората разсъждават така – те се занимават с това, защото те са пострадали. Да, но тези пострадали хора за кого го правят? За техните загинали деца или за тези, които са живи? И е странно, че хора, които не са пострадали, вместо да участват и те да са дейните, само критикуват”, завърши Михаил Попов.
Източник: http://faragency.bg

Публикувана на: 27/02/2015
like us