СДРУЖЕНИЕ SOS-ПТП УЧАСТВА В КРЪГЛА МАСА, СВЪРЗАНА С ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ


Националния координатор на Сдружение SOS-ПТП Манол Тодоров, участва в кръгла маса, на която бяха обсъдени възможностите за намаляване на катастрофите по една от най-тежките пътни отсечки в България – Бургас/Варна. Дискусията бе организирана от Настимир Ананиев, койот е председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в 43-то Народно Събрание на Република България. Участие взеха също така Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, председателя на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Тъбаков, началникът на отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция” комисар Байко Рановски, представители на телефон „112“, както и на „Червения кръст“ от град Бургас.В началото на дискусията Настимир Ананиев запозна присъстващите с черната статистика, която обхваща отсечката Бургас-Варна. За периода от началото на 2013 г.  до май месец 2016 г.  по тази отсечка са станали 865 ПТП-та, в които са загинали 22 души, само за изминалата година по същия път има регистрирани 238 ПТП-та.  От своя страна комисар Рановски допълни, че за изминалата 2015 г. България и Румъния са на първите позиции по загинали в катастрофи на процент от глава на населението, като обърна внимание, че през летните месеци опасността от ПТП се засилва многократно.От Агенция Пътна Инфраструктура Бургас обявиха, че има голяма вероятност до края на 2017 година, по отсечката Бургас-Варна да бъде завършен четирилентовия път, които със сигурност ще намали катастрофите в този район.
Всеки от гостите на срещата даде конкретни предложения, като най-радушно бяха приети предложенията на Националния координатор на Сдружение SOS-ПТП Манол Тодоров. Той попита организаторите на тази кръгла маса, „защо няма представители на Прокуратурата и Съда“, тъй като съдебната система има основна вина за това, водачите които са причинили тежки ПТП-та да не получават заслужени наказания, а също така предложи часовете по БДП в училищата да станат задължителни и да са повече на брой. Настимир Ананиев отговори, че е правилна забележката за отсъствието на представители на Прокуратура и Съд, като обеща на следващата подобна среща това да бъде коригирано, а също така пое ангажимент да внесе предложение в Министерството на Образованието да се увеличат часовете за обучени по пътна безопасност. 
Сдружение SOS-ПТП беше единствената неправителствена организация, която беше поканена на тази дискусия, което показва, че многократните кампании по пътна безопасност, които сдружението прави не са напразни.
Публикувана на: 18/07/2016
like us