Ентусиасти чистят опасен път край морето, превърнал се в капан за спортисти


Ентусиасти чистят пътя до солниците в Бургас. Десетки се събраха, за да направят по-безопасно любимото на бургазлии място за спорт и разтуха. Алеята не е избрана случайно, именно тук са станали най-много инциденти през изминалото лято. Доста често автомобилите преминават оттук с висока скорост и не се съобразяват със спортуващите.

Ирина вече веднъж си е изпатила. След подхлъзване на пясъка, тя пада тежко от велосипеда си и в момента е със счупен крак. Предстои й нова операция. Въпреки инцидента обаче Ирина днес нарами лопатата и се включи в чистенето, за да не допусне друг да пострада като нея.

„Карах по тази алея, знаете как е начупен асфалтът, и на едно място, което беше покрито с пясък, се подхлъзнах и паднах много лошо. И друг път съм падала, но по-сполучливо, този път трябваше да ме оперират, дори утре влизам пак в болница за вадене на металоконструкциите от крака. Не мога много добре да вървя в момента, но продължавам да карам колело”, разказа Ирина.Казва, че кара колело, откакто се помни, но от 20 години редовно върти педалите. Тя е пенсиониран служител на Регионалния музей в Бургас и никога не изневерява на любимия велосипед.

Инициативата „Да почистим заедно” е на фондация „Безопасни улици от Валя”, Клуб на любителите „Колоездачи”и Сдружение „SOS-ПТП”. Целта е да се почисти пътят от натрупалия се пясък и по-едрите боклуци, които създават предпоставка за инциденти. „Избрахме това място, защото може би това е алеята, която се използва най-много от хората, които спортуват. Зимата хората продължават да спортуват, а колите не спират да минават оттук, решихме да почистим пътя от пясъка и по-едрите боклуци, които затрудняват движението на спортуващите”, обясни Михаил Попов, секретар на „Безопасни улици от Валя”.

Местната администрация предвижда сериозна реконструкция на точно тази алея, която свързва парк „Езеро” (от капаните) със солниците. Улицата ще разполага с пътно платно, два тротоара и велоаеля. Предвидено е алеята за велосипедисти да бъде разположена от страната на морето, което обаче притесни колоездачите. Те са на мнение, че тя трябва да е от другата страна, тъй като в противен случай може да стане повод за конфликти по подобие на алеята по крайбрежната.

„Една от идеите ни е да предложим на Общината тази алея от капаните до солниците да има ограничено движение на автомобили, защото все пак тя се очертава като най-използваната от спортистите. Мислим, че може да се ограничат малко по-сериозно автомобилите, поне да не се пречи на хората”, каза Михаил Попов.

Дотогава, за да осигурят безопасността си, колоездачите са се заели с почистването на алеята.

Източник: http://burgas.topnovini.bg/

Публикувана на: 20/10/2014
like us