Водачи


Нови водачи

За младите шофьори на възраст от 18 до 24 години съществува значително по-голям риск да попаднат в тежко ПТП Този риск е до 4 пъти по-голям в сравнение с водачите на възраст 30 до 59 години.

Редица фактори допринасят за относително високия процент на участие в ПТП на младите и новите шофьори и тяхното опасно поведение на пътя. Те са свързани преди всичко с неопитността и младежката възраст: психическа и физическа незрялост, склонност да  рискуват, стремеж за доказване, употреба на алкохол, наркотици и умора, липса на рутина и автоматизъм, ограничен капацитет за откриване и предпазване от опасни ситуации, надценяване на собствените възможности, подценяване на ситуациите и др.

По-високата аварийност и смъртност по вина на млади водачи не е български феномен.

Водачи в напреднала възраст

Безопасността на движението е от жизненоважно значение за всички възрасти. По-възрастните шофьори обаче получават физически промени които могат да повлияят на възможността им за безопасно управление. Лещите на окото губят способност бързо да променят фокуса, периферното зрение се стеснява, ретината става по-малко чувствителна към светлината и др. Удължава се времето на мозъка за обработка на информацията, което значително удължава времето на реакция при поява на опасности. Значително по-ниска е физическата възможност на възрастните хора да понасят удари поради което при ПТП с относително ниска тежест нараняванията са фатални.

Неправоспособни водачи

През последните години постоянно нараства броят на тежките ПТП по вина на неправоспособни водачи. Деца, младежи, възрастни – неправоспособни водачи, масово управляват МПС със или без знанието на собствениците на автомобилите или на родителите. В отделни населени места управлението на МПС от неправоспособни водачи се приема безкритично и често с одобрение. Всеки 10-и загинал по пътищата е по вина на неправоспособен водач.

Колани

Ползваемостта на обезопасителните средства от водачите и пътниците оказва непосредствено влияние върху тежестта на нараняванията при ПТП на пътниците в автомобила или на мотоциклета. Изследвания на автомобилните производители показват, че обезопасителните колани намаляват с 30% броя на тежките наранявания и предотвратяват смъртните случаи до 50%. Децата, които не са обезопасени, са застрашени седем пъти повече при произшествие, отколкото при ползване на колани и детски седалки. (от сайта)

Скоростта

Превишената и несъобразена скорост е основната, най-често срещана причина за загуба на управление на МПС, за удължения спирачен път и тежестта на повреди на човешкото тяло при ПТП. ”. Правилният избор на скоростта за пътуване гарантира качеството на придвижване. Много често водачите забравят, че човешкото тяло трудно понася механични удари, лесно е ранимо и има праг на поносимост. Шансовете за оцеляване при катастрофа намаляват при определени скорости в зависимост от удара. При блъскане на автомобил и пешеходец тази скорост е 30 км/час, автомобил и велосипедист – 30 км/час, автомобил в дърво – 40 км/час, два автомобила при страничен удар – 50 км/час, автомобил – автомобил при челен удар – 70км/час. (от сайта)

Алкохолът

Алкохолът е един от основните фактори за ПТП с особено тежки последствия. Редица научни изследвания показват, че рискът от участие в катастрофа с жертви се увеличава с бързи темпове с увеличаване нивото на алкохола в кръвта на водача. Трябва да се създаде обществена нетърпимост към управление на МПС от водач под въздействие на алкохол. Почти няма случай на тежко ПТП, при което пияният водач да е бил сам. Поради това и броят на загиналите пътници в автомобилите, управлявани от пияни шофьори, е по-голям от броя на загиналите шофьори. (от сайта)

Умората

Ефектът от умората върху тежките произшествия по пътищата е трудно да се определи, но е признат като голям и непрекъснато нарастващ проблем. Умората е фактор, допринасящ за катастрофите при дълги и кратки пътувания. Има доказателства, че лишаването от сън може да има същите опасни последици както при консумацията на алкохол. Шофьори, които са били будни от 17 до 19 часа, се представят по-лошо при управление на МПС, отколкото тези с наличие на алкохол в кръвта в рамките на 0,05 промила. След 21 часа безсъние изпълнението им е приблизително същото като при шофиране с алкохол 0,15. Умората прераства най-често в тъй нареченото дремливо шофиране. При високи скорости всяко задремване на волана е фатално.

Що е то умора?

Умората при шофиране е една от причините за стотици смъртни случаи всяка година. Умората е частична причина за около 30% от тежките катастрофи.

Умората може да е също толкова смъртоносна, колкото са шофирането в пияно състояние и превишената скорост.

Умората е коварна, защото настъпва неусетно и често пъти водачът не осъзнава, че е твърде уморен, за да шофира. Въпреки това, водачите могат да разпознават дадени симптоми на умората и да спрат да шофират преди да е станало твърде късно.

Симптомите

Съществуват няколко лесно различими знака, които показват кога човек е уморен:

прозяваш се често

трудно ти е да държиш главата изправена и очите отворени

очите ти парят

зрението ти започва да се замъглява

започват да ти се привиждат “неща”

разсейваш се, мислиш за всичко друго, но не и за пътя

ставаш нетърпелив и взимаш необмислени решения

чувстваш се гладен или жаден

ръцете ти се изпотяват

реакциите ти са забавени

чувстваш се некомфортно

скоростта ти е нестабилна

започваш да грешиш при сменянето на скоростите

блуждаеш по осевата линия, навлизаш в насрещното платно или залиташ към банкета

чуваш бръмчене или жужене в ушите си

не забелязваш превозно средство докато не те изпревари внезапно

не си спомняш кога си изминал последните няколко километра

Как да избегнем умората при дълги пътувания

Съществуват няколко прости начина да избегнем умората. Прилагането им помага за успешното пристигане в крайната точка на пътуването:

планирай пътуването си така, че да се наспиш добре през нощта преди него (приблизително 7-8 часа сън)

предвиди не повече от 8-10 часа шофиране на ден. Колкото по-дълго караш, толкова по-дълго ще трябва да компенсираш умората

планирай редовни почивки (минимум 15 мин. на всеки 2 часа)

предвиди пътуването ти да започне рано през деня и се стреми да не караш през нощта

планирай да преспиш някъде

когато спреш, излез от превозното средство и се разходи малко, направи лека гимнастика като дишаш дълбоко

ако е възможно, от време на време предавай волана другиму. Спътниците ти могат да ти подскажат ако показваш симптоми на умора

по време на пътуването яж добре балансирана храна – нито твърде обилна, нито твърде оскъдна. По възможност яж в нормалните за хранене часове. Това ще те принуди към спиране за почивки (избягвай мазните храни – те карат човек да се чувства сънлив)

не пий алкохол преди шофиране или по време на почивките – той успива

провери какви лекарства взимаш – някои медикаменти намаляват остротата на възприятията или причиняват сънливост. Ако твоите лекарства са такива, допитай се до лекаря си дали можеш да ги спреш за периода на пътуването

Митове и факти

Съществуват много митове за умората при шофиране

Мит: Ще е по-безопасно ако пътувам през нощта, защото ще избегна натовареното движение през деня

Факт: Тялото ти е настроено по нормален 24-часов биологичен часовник. Ако шофираш по време, по което нормално би спал, тогава борбата ти със съня би била жестока. Вероятността от заспиване на волана след нормалното време за лягане, особено в малките часове на нощта, е голяма.

Мит: Добра идея е да се потегли на пътешествие след работа

Факт: Това е най-неподходящото време за потегляне. Физиката и/или умът ти са били под напрежение през целия ден и след работа си уморен, дори и да не го съзнаваш. Най-добре е да се наспиш през нощта и да потеглиш на следващата сутрин.

Мит: Силната музика ще ме държи буден

Факт: Това може да помогне за известно време, но не и за дълго. Силната музика също така може да разсее вниманието ти от шофирането и дори да те приспи!

Мит: Термос с кафе или друга кофеинова напитка ще ме държи буден

Факт: Кофеинът е само краткотрайно решение и ефектът му ще намалява, толкова бързо, колкото по-често го пиеш.

Мит: Поток свеж въздух от прозореца ще ме държи буден

Факт: Това може да те ободри за кратко, но ако си изморен, единственото решение е сънят!

Разсейването

Управлението на МПС изисква постоянно внимание и следене на пътнотранспортната обстановка, сигнализацията и маркировката, поведението на останалите участници в движението, показанията на различните прибори и т.н. Източниците за отвличане на вниманието на водача, както в рамките на превозното средство, така и в околната среда са се увеличили значително през последните години. Съвременните превозни средства са съоръжени със сателитна навигация, сложни звукови системи, климатичен контрол, както и звуков и визуален сигнал за повреда на превозното средство, които се конкурират за вниманието на водача.

Използването на мобилни телефони води до значително увеличение на риска от катастрофи, независимо дали телефонът да се държи в ръка, или се използва устройството свободни ръце. Рисковете са по-високи за начинаещите шофьори.

Източници:

Национална стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011 – 2020 г.

http://dokkpbdp.mvr.bg

like us